2. sep, 2016

Kaffets historia

Efter alla kaffekoppar som har druckits i sommar så kan man ju ibland undra om
Kaffets ursprung och historia
 
Kaffeträdet kommer ursprungligen från Afrika. Myten säger att en herde fann kaffets uppiggande egenskaper efter att ha sett sina getter bete sig alldeles spattigt efter att ha ätit frukterna från kaffeträdet. Men det tog ca 2000år att hamna här i Sverige.
 

Var kommer kaffet ifrån?

 
Kaffet kommer ursprungligen från ett område som heter Caffa i Etiopien, Afrika, där det växer vilt på bergsslätterna. Man malde kaffefrukter tillsammans med djurfett och åt det för att få energi. Kaffeträdet spreds till de södra delarna av Arabiska halvön ca 500 e. Kr. där det kunde odlas framgångsrikt, man kokte bönorna och gav drycken namnet qahwa, vilket direkt översatt betyder det som motverkar sömn. Man smaksatte kaffet med t ex kardemumma eller kanel. Från Arabien spreds kaffet till Turkiet varifrån det sedan fortsatte till både öst och väst. Idag odlas mest kaffe i Central- och Sydamerika p g a det kaffevänliga klimatet, med Brasilien och Colombia som främsta producenter.
 

När började man dricka kaffe?

 
Man såg kaffet med dess energigivande effekter som en religös och medicinsk dryck av vilken man drack sparsamt. I början var det kaffeträdets blad och frukter man kokade och gjorde kaffe av innan man runt 1200-talet kom på att man kunde rosta kaffefruktens kärna, kaffebönan, och på så sätt utvinna bättre och godare kaffe. Drycken blev populär och spred sig snabbt och dit den kom, stannade den envist kvar. Från att ha betraktats som en religös dryck blev kaffet så populärt att alla ville ha, något som snabbt ledde till att denna heliga dryck fick många liv och öden på sitt samvete. Det första kaffehuset öppnas i Turkiet år 1475 av Ottoman Turks, samtidigt fick kvinnor rätt att skilja sig från sina män om de inte kunde förse dem deras dagliga kvot av kaffe.
 

Kaffet kommer till Europa

 
Från Turkiet spred sig kaffet till Europa och kom till Italien runt 1600. Det skapade snabbt oro i de höga husen. Påven blev rådd att officiellt ta avstånd från kaffet eftersom det kom från fiendeländerna. Innan han avgjorde något så ville han först smaka drycken för att själv avgöra sin ståndpunkt och blev så förtjust i den att han gick ut och sa att det vore en skam att låta de otrogna få ensamrätt på något så underbart. Han döpte drycken och välkomnade den in i kristendomen. Venedig blev år 1645 första europeiska stad att öppna ett kaffehus vilket blev väldigt populärt och snart öppnade många fler. Intresset för kaffe växte och England och Frankrike anslöt sig snart till skaran av kaffeanhängare. I England öppnade första kaffehuset 1652 och därefter öppnade ett efter ett annat och kaffet blev lite av de intellektuellas dryck. Framförallt vid universiteten trängdes kaffehusen där en kopp kaffe kostade en penny. Snart fick universiteten smeknamnet penny universities. I Frankrike blev kaffet också framgångsrikt, så framgångsrikt att det under en tid drog ner vinförsäljningen drastiskt. Första kaffehuset öppnades i Paris år 1672. År 1675 öppnade det första kaffehuset i Wien, det är där man för första gången börjar tillsätta socker och mjölk.
 

Kaffet når Sverige

 
Till Sverige kom kaffet för första gången år 1685, den första importen bestod av ett halvt kilo. Två år senare såldes kaffe i apoteken men det var Kung Karl XII som på allvar fick upp folks ögon för den svarta drycken. Han hade spenderat mycket tid i Turkiet och där blivit bjuden på mängder med kaffe, han dyrkade drycken och tog med sig en turkisk kaffekokare tillbaka till Sverige. Det sades att kungen själv gjorde av med tre kilo kaffe om dagen. Under 1800-talet började kaffet bli riktigt populärt i Sverige, så populärt att det nästan konkurrerade ut brännvinshandeln.